onsdag 11. mai 2011

Så rart å være flaggermus

Så rart å være flaggermus og flakse rundt fra hus til hus og gå til sengs i trærne, skrev Inger Hagerup i sin sang om flaggermus og annet rart. Etter å ha leste en artikkel i Science har jeg heller lyst til å skrive, så rart å være flaggermus og være verdt milliarder av kroner for amerikansk landbruk. Det er ikke like poetisk, men helt sant.

Erkjennelsen er kommet fordi flaggermus i Nord-Amerika er langt færre enn før. Mange dør av ”hvit-snute-sykdommen” en soppsykdom som angriper flaggermus mens de er i dvale om vinteren. Soppen får dem til å komme for tidlige ut av dvale slik at de dør fordi de ikke finner mat på denne tiden av året. Så langt har ca 1 million flaggermus dødd av sykdommen. En liten brun flaggermusrase er så hardt rammet at den er truet av utryddelse. Samtidig viser det seg at andre flaggermus blir tatt av dage av det stadige voksede antallet med vindmølleparker. Hvorfor akkurat flaggermus har så lett for å krasje i vindmøller er uklart, men en kanadisk undersøkelse tyder på at flaggermus dør av trykkfallsyke når de er i nærheten av bladene på store vindmøller. Det oppstår et kraftig trykkfall i bakkant av bladene, som igjen gjør at flaggermusene får trykkfallsyke.

Fordi flaggermus er storspisere av skadedyr som angriper planter og trær, kan utviklingen ha stor betydning for amerikansk landbruk. Nye beregninger viser at reduksjonen i flaggermus kan koste landbruket et sted mellom 4 -22 milliarder amerikanske dollar i året. En enkelt koloni med 150 store brune flaggermus spiser ca. 1.3 millioner skadeinsekter i løpet av en sesong. Reduksjonen av flaggermus de siste årene gjør at 1000 tonn insekter ikke lenger blir spist i sommerhalvåret. Når et lite insekt ikke veier mer enn noen milligram, utgjør 1000 tonn et enormt antall småkryp.

Jeg syns denne historien er tankevekkende fordi den viser oss hvordan et dyr som vi knapt tenker på fordi vi nesten aldri ser det, har stor betydning for miljøet. Dessuten, fordi flaggermus formerer seg langsomt, er det all grunn til å ta utviklingen alvorlig. Problemet er bare at det ikke finnes noen umiddelbar løsning. La oss håpe at fremtidens vindmølleparker kan gjøres mer flaggermusvennlige. Samtidig må man lære mer om sykdommen som rammer flaggermus slik at vi kan hjelpe dem med å bekjempe den. Vil du vite mer om flaggermus, kan du bli med på Forskerfabrikkens Flaggermussafari. Mer info finner du ved å klikke HER:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar